| |
Scris de Gheo Muntean

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Pentru actualizarea rapida cu indicele prețurilor de consum (rata inflației), Institutul National de Statistică (INS) a pus la dispozitie o aplicație online, care se găsește în portalul www.insse.ro.

Pentru actualizarea sumelor cu indicele prețurilor de consum pot fi utilizate două metode, așa cum se poate vedea în imaginea următoare:

2015 11 26 0642

Accesarea și utilizarea aplicației se realizează în mai multe etape: 

a). În browser-ul instalat se tastează adresa de internet a INS, pentru a intra în pagina principală. Din pagina principală se va selecta opțiunea indicele prețurilor de consum, după cium se observă în imahinea următoare:

2015 11 26 0640

b). După acesarea paginii ”Indicele prețurilor de consum”, se va deschide o nouă pagină, în care vom selecta criteriile de calcul și perioada de actualizare:

b.1) criterii de calcul:

  •  IPC (indicele prețurilor de consum) pe total;
  •  IPC pentru mărfuri alimentare;
  •  IPC pentru mărfuri nealimentare;
  •  IPC pentru servicii.

b.2) perioada de calcul: din casetele care apar în această pagină, vom selecta perioada pentru care se efectuează actualizarea. În exemplul nostru am selectat perioada până la care se efectuează actualizarea, luna iunie 2015 (caseta din stânga), respectiv perioada de la care se efectuează actualizarea, luna octombrie 1990 (caseta din dreapta). După selectarea perioadei pentru care se efectuează actualizarea se va acționa butonul ”SUMIT”, prin care transmitem aplicației elementele de calcul.

2015 11 26 0645

 După efectuarea calculelor de actualizare, serverul INS prezintă rezultatele așa cum se poate observa din următoarea imagine:

2015 11 26 0646

Rezultatele calculelor de actualizare pot fi salvate prin imprimare pe suport extern (vezi imaginea următoare) sau în fișier de tip EXCEL.

2015 11 26 0648